Podzim a dýně jsou asi ta nejtypičtější kulinární kombinace. Proč nevyužít darů přírody a podzimní nepěkné počasí si zpříjemnit vůní čerstvě upečenými pamlsky?
Navíc, dýně je bohatá na mikroprvky (hořčík, draslík, selen, zinek, fosfor, atd), karoteny a má vysoký obsah vlákniny a málo sacharidů.
Tak které upečete první, ovesné či mrkvové mlsky?
Pro oba recepty si den předem připravte dýni. Menší dýni rozpulte, vydlabjete semínka a řeznou plochou nahoru položte na plech. Pečce do změknutí na cca 180°C. Nechte zcela vystydnout a použijte vydlabanou dužinu. Dýni lze samozřejmě i uvařit.
Recept 1) Dýňovo-ovesné sušenky
- 1,5 hrnku upečené dužiny dýně
- asi 1/2 hrnku celozrnné mouky + na podsypávání
- 1 hrnek ječných nebo ovesných celozrnných vloček
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 čl skořice
- 1 čl vinného kamene (bezfosfátový kypřící prášek)
- Voda dle potřeby
Postup:
Upečenu dýni rozmačkejte vidličkou, smíchejte s podrcenými vločkami, moukou, vinným kamenem a olejem, lze přidat lžičku skořice. Podle potřeby zahustit moukou či naředit vodou, vznikne hustší hrubé těsto. Lžičkou klást malinké hrudky na plech vyložený pečícím papírem, péct ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova.
Recept 2) Dýňovo-mrkvové sušenky
- 1 hrnek dužiny dýně (pečená, vařená)
- 1 velké vejce
- 1 hrnek najemno strouhané mrkve
- 1 hrnek celozrné mouky
Postup:
Všechy suroviny smíchejte a vypracujte těsto, ze kterého nalhčenýma rukama tvoříme malé kuličky. Ty pečeme na pečícím papíře asi 30 minut do zlatova při cca 180°C . Uchovávat doporučuji ve vzduchotěsné nádobě.